+359 876 07 03 03

[email protected]

Запазете час сега +359 876 07 03 03

Чип тунинг Варна: какво е това “чип тунинг”?

Чип тунинг Варна: какво е това “чип тунинг”?

Какво е „чип тунинг“ и нуждае ли се двигателя ви от тази Hi-Tech процедура?

Ремап на двигател на кола или чип тунинг е начин да се излече повече мощност от двигателя. В този блог-пост ще се опитаме да ви обясним какво точно е това и ще ви помогнем да си отговорите на въпроса дали да се възползвате от тази опция.

Ремап/тунинг на двигател/чип тунинг – какво е това?

Всички тези термини се използват за да опишат едно и също нещо. Съвременните коли и ванове имат система за електронен мениджмънт, която контролира подаването на гориво.  Тази система се управлява от „мозъка“ на колата – нейният компютър или ECU (Engine Control Unit). Когато натиснете газта, ECU решава колко гориво и кислород да се смесят, преди да се впръскат в цилиндъра и да се възпламенят. Дизеловите и бензинови двигатели имат различен начин на работа, но това не е толкова важно в момента. Също така, в повечето случаи, ECU контролира работата на турбото (ако го имате).

Чип тунингът позволява на ECU параметрите да бъдат променяни, подобрявайки динамичните показатели на автомобила – в някои случаи икономичността на двигателя.

Как се прави ремап на двигател?

Това се постига по няколко начина. Описали сме за вас основните чип тунинг методи ТУК

Ако чип-тунинга е толкова як, защо автопроизводителите не го правят?

Това е често задаван въпрос. Има няколко причини автопроизводителите да не доставят на пазара коли (или микробуси) с максимално напомпани показатели, що се отнася до мощност.

Първата е, че те са фокусирани основно върху надеждността. Някои хора се грижат за колите си и редовно ги обслужват. Други не правят нищо друго, освен да ги пълнят с бензин и да ги карат. Съществуват и различни видове гориво, в зависимост от това къде се намирате.

В един идеален свят всички биха полагали грижи за колите си и горивото би било с отлично качество, където и да отидете. Но това не е света, в който ние живеем. И ако автопроизводителите  направят грешка по отношение на надеждността, и доставят  на пазара подобен автомобил, има голяма вероятност да не се задържат дълго в бизнеса. Това означава, че болшинството производители градят репутация, залагайки най-вече на надеждност и сигурност! Което пък увеличава шансовете за по-дълга експлоатация на автомобилите им.

Допълнителна мощност ли? Но аз не съм състезател…

Допълнителната екстра мощност отключена от двигателя не е единствената полза от чип тунинга. Ако желаете да си карате нормално, бихте могли да оптимизирате разхода си на гориво. Това зависи от автомобила, но много хора споделят за голямо подобрение при разхода на гориво за километър след извършване на ремап на двигател. Така че ако често шофирате и ежедневно трупате сериозно количество километри, бихте могли да си „избиете“ парите от процедурата за отрицателно време. Трябва да запомните обаче, че здравото натискане на педала на газта все така ще ви харчи много гориво, без значение дали сте си направили ремап на двигателя или не.

Другото нещо е, че ако имате микробус и транспортирате големи товари, тогава понякога чип-тунинга може наистина да помогне за по-доброто държание(управление) на превозното средство на пътя.  Ще придобиете повече мощност, така че ще летите, а няма да пълзите нагоре по хълмовете.

Трябва ли да направя ремап на моята кола(ван)?

Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато обмисляте дали да направите ремап на автомобила си.

Първото нещо е: с какъв тип двигател разполагате? Най-добри резултати се постигат, обикновено, от автомобили с турбо, без значение дали са на бензин или дизел. Чип тунинга на тези коли води до значително подобряване представянето на двигателя, вследствие увеличаване мощността на турбото. При атмосферните двигатели (NA) не може да се извлече същото представяне. Ако имате малък NA двигател, тогава чип тунинга може да подобри управляемостта на колата ви и да ви даде малко мощност отгоре. Но си помислете дали си струва вложението. Колкото по-голям и по-мощен е двигателят ви, толкова повече ще спечелите от неговия ремап.

Извличане на най-доброто от вашия тунингован двигател!

Ако имате кола с тунингован бензинов двигател ще откриете, че трябва да го зареждате с високооктанов бензин, за да прекратите пре-детонацията. Пре-детонацията може да увреди двигателя! Нашето мнение е, че по-високата цена на високооктановия бензин ще се компенсира от подобреното представяне на двигателя ви.

За някои хора това е от значение, така че – имайте го предвид. Не всички двигатели с чип тунинг обаче е необходимо да използват високооктаново гориво. Затова попитайте човека или сервиза, който е извършил процедурата, за да сте сигурни.

Направете си технически преглед преди да пристъпите към чип тунинг!

Чип тунингът изважда наяве слабите страни на автомобила ви. Т.е. ако съединителя ви не е в добро състояние, той ще скъси живота му. Ако турбината е със зацапана геометрия – ще я счупи…  Затова е добра идея да си направите един технически преглед преди да пристъпите към ремап. Ето на какво да обърнете специално внимание:

1. Изрядна турбо система.

2. Изчистени въздушни, маслени, горивни филтри.

3. Без компромиси за маслото предназначено от производителя.

4. Ходова част без дефекти и проблеми.

5.Подходящи гуми и спирачна система в перфектно състояние.

Това беше нашето кратко обяснение какво представлява чип тунинга. Много хора смятат процедурата за изключително полезна. Но най-добре би било сами за себе си да претеглите всички плюсове и минуси, преди да предприемете подобна стъпка. Надяваме се, че с този материал ще ви помогнем по-лесно да вземете решението.

Ако пък вече сте решили да си направите чип тунинг и се намирате във Варна, фирма Digittuning е на ваше разположение. Ще бъдете обслужени от екип перфектни професионалисти при това на преференциални цени! Обадете ни се СЕГА!

Може да посетите и фейсбук страничката ни.